facebook

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Banca de economii

Cândva am mai vorbit despre importanța la aceea ca acționarii să știe cât costă acțiunile lor și să nu permită diluarea valorii lor: cazul cu Lumea copiilor și dividendele, când noii acționari i-au tras grandios pe sfoară pe acționarii vechi.

Dar până la urmă, atunci când acționarii sunt niște privați, e treaba lor cum își administrează proprietatea lor. Însă cu totul altceva e atunci când este administrată proprietatea publică, care, teoretic, ne aparține nouă tuturor.

Deci, recent Banca de Economii a făcut o emisiune suplimentară de acțiuni. Anterior erau în circulație 23,4 milioane de acțiuni ale băncii, dintre care statului îi aparțineau 56 la sută. Acum s-au emis suplimentar 16 milioane de acțiuni, în valoare totală de 80,2 milioane lei. Statul nu a participat la această emisiune, astfel, cota lui diminuându-se la 33%.

Până la urmă, nu vreau să discut decizia persoanelor care luau această hotărâre, de a permite pierderea controlului asupra băncii. Unii zic că e bine, alții zic că nu e bine… Probabil, când vor ajunge să argumenteze unde trebuie de ce au hotărât așa, vor avea ce spune. Nici nu voi povesti aici despre prima de control (o acțiune dintr-un pachet de control costă mai mult decât o acțiune dintr-un pachet care nu dă control), și nici despre aceea că pentri investitorii străini este interesant anume un pachet de control de acțiuni. Pe mine în această istorie mă deranjează altceva.

Capitalul propriu al băncii (activele ei nete) constituiau la jumătatea lui 2013 cca. 871 milioane lei. Adica, această parte din patrimoniul băncii aparține acționarilor ei (restul sunt datorii). Dacă e să calculăm valoarea activelor nete ce revineau la o acțiune a băncii, obținem 37,21 lei pentru o acțiune. În analiza financiară această valoare este numită valoarea intrinsecă a acțiunii.

Însă emisiunea suplimentară de acțiuni s-a făcut la valoarea nominală. La prețul de 5 lei pentru o acțiune. În cadrul emisiunii, Banca de economii a vândut acțiuni care aveau valoare intrinsecă de 37 lei la prețul de doar 5 lei.

Astfel, dacă plasarea s-ar fi făcut la valoarea intrinsecă (37 lei), banca ar fi atras nu 80 milioane, ci 597 milioane lei. Această sumă sigur ar rezolva absolut toate problemele financiare ale băncii, și ar mai rămâne și pentru alte bănci. Sau, dacă suma atrasă ar rămâne neschimbată (80,2 milioane lei), atunci ar fi urmat să fie plasate numai 2 milioane de acțiuni, și nicidecum 16.

În fine. Cuiva i-a mers, și a obținut la prețul de 80 milioane lei active cu valoare intrinsecă de aproape 600 milioane lei. Păcat că și statul nostru nu a participat la această haleavă, avea să-și consolideze poziția și să-și mărească cu mult valoarea activelor deținute. Dar pe mine nici nu asta mă deranjează.

Problema cea mare este că în urma plasării acțiunilor noi la un preț mai mic decât valoarea celor vechi, valoarea tuturor acțiunilor a scăzut. Numărul de acțiuni crește, însă activele nete nu cresc proporțional.

Ca urmare, după emisiunea făcută la prețul de 5 lei pentru acțiune, valoarea intrinsecă a acțiunilor a scăzut de la 37,21 lei pentru o acțiune la valoarea de 24,11 lei pentru o acțiune. Nu numai acțiunile din noua emisie, ci toate acțiunile s-au ieftinit. Astfel, acțiunile statului care anterior aveau valoare de 490 milioane lei, acum costă doar 317 milioane lei. Valoarea activelor statului a fost diminuată în urma acestei operațiuni cu 172,6 milioane lei. Și persoanele care au aprobat decizia de a petrece această emisiune suplimentară, puteau foarte simplu să calculeze aceasta pierdere - e o chestie elementară în finanțe.

Ca să fie clară tuturor consecutivitatea acțiunilor. Mai întâi statul, ca acționar majoritar, a decis să facă majorarea capitalului la bancă. Cu prețul de 5 lei. Apoi statul, aceleași persoane, au desic să statul nu poate participa la această emisiune suplimentară. Ca urmare, controlul asupra băncii a fost pierdut, acțiunile noi au fost plasate la un preț mult mai mic decât valoarea lor intrinsecă, și valoarea patrimoniului public s-a diminuat, pierzând cam o treime din prețul băncii. Printr-o mișcare ușoară a condeiului, vedem cum 490 milioane se transformă în 317 milioane. Aceștea sunt banii noștri, apropo.


8 comentarii:

  1. Eu una nu inteleg, de ce la noi valoarea nominala a actiunilor se ia de cineva in consideratie? Imediat dupa emisie, iar uneori chiar in timpul acesteia valoarea nominala nu mai are valoare - scuze de calambur. Si ma mira ca chiar si in publicatii de profil economic, unde ar trebui sa scrie specialisti se mentioneaza de fiecare data valoarea nominala a actiunilor pe langa cea de piata. De parca acum mai are vre-o importanta ca bunica mea era candva virgina.
    Asa ca daca ele s-au emis la pret nominal pe cand pretul real ar fi de cateva ori mai mare e o escrocherie clara, ca cei care decid sa cumpere/emita nu sint veniti de pe drum si pot face un calcul de clasa 3-a.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta operatiune este un furt ordinar si sper ca mai devreme sau mai tirziu cineva va raspunde pentru aceasta. Cel mai mult ma mira ca Presedintele comisiei parlamentare pentru economie spune ca aceasta ar fi fost unica solutie de a salva banca. Ma dezamagit complet. Azi am mai aflat ca actionarii, altii decit statul ar pune la dispozitia bancii 50 mln. dolari cu titlu de credit pentru 6 ani, cu o dobinda de 3% anual. Sa zis cu capitalizarea bancii pe care o declara citeva zile in urma ministrul economiei. Or, aceste credite ar putea fi transformate in obligatiuni, iar acestea convertite in acţiuni. Ei au voturile necesare pentru astfel de hotariri. Nu m-am mira daca banii cu care sa participat la majorarea capitalului social, cit si suma creditului promis ar fi tot din banii bancii acordati anterior cu titlu de credit, care apoi au devenit neperformante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumitru NOI aici in Moldova neam deprins sa invinuim in stinga si in dreApta ca toti sunt hoti ca toti sunt corupti DE CE NU SE EA INTERVIU DE LA PRESEDINTELE BEM DE LA FUNCTIONARI DIN CADRUL BANCII SA NE SPUE SITUATIA REALA TOTI NEAM FACUT BANCIRI ANALISTI ECONOMISTI EU AZI ZICE SA LASAM OAMENII RESPONSABILI SASI FACA TREABA AVEM DESTULE ORGANE COMPETENTE SA DEE NOTE CIT DE LEGAL ESTE ACTIUNEA

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun comentariul, nu m-am gandit la acest aspect. Din ceea ce spui reiese ca ceilalti actionari minoritari ar trebui sa fie nemultumiti, pentru ca emisia suplimentara de actiuni a devalroizat actiunile pe care le detineau ... de ce ei nu se revolta? Le-a fost oferit ceva pentru a tine gura inchisa sau nu pot sa fac acest calcul?

    RăspundețiȘtergere
  5. E clar că mișcarea intransparentă cu emisia este o hoție, dar chiar nu înțeleg oamenii care jelesc această „pierdere” a statului. Din partea mea, dacă dăruiau cele 50+% de acțiuni pentru 0 lei oricui tot era o mișcare pozitivă.

    Explic de ce. În această primăvară eu, cititorii și tu, Natan, am scos din buzunar cîte 200 de lei și i-am dat acestei bănci gratuit. Adă-ți aminte de „pachetul de salvare” de 200 de milioane acordat bănicii de guvern. Puțin mai devreme tot noi am strîns mînă de la mînă bani și am acoperit pierderile Investprivatului transferate pe BEM.

    BEM a fost permanent folosită de politicieni, comuniști sau anticomuniști, să facă mahinații și cu cît mai repede scapă statul de ea, cu atît mai bine. Chiar dacă o face printr-o hoție.

    Cît despre postarea ta - mă miră că folosești prețul acțiunilor, știind cum se fac vîzările de acțiuni și cum se stabilește acest preț. E greu să spunem cît costă această bancă la acest moment. 100 de milioane? -1 miliard? 3 miliarde?

    Și mă ma miră că avînd atîtea relații în sfera financiară nu știi ce bancă străină este noul proprietar al BEM.

    RăspundețiȘtergere
  6. Denis,
    ce hotie grosolana, de fapt e la fel de neeleganta ca si cum ar intra cu cagulele pe fata si ar goli pur si simplu safeul ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Valurea adevarata a actiunilor, se stabileste doar la birja.

    RăspundețiȘtergere
  8. Valoarea actiunilor e determinata nu de valoarea contabila a bancii divizata la numarul total al actiunilor, ci de valoarea ei in bursa, cum era si mentionat.
    Acum, e "dficil" de stabilit valoarea bursiera a BEM'ului din cauza ca pe bursa moldovei nu exista lichiditate (tranzactii recurente prin care se stabileste si se echilibreaza pretul de actorii piete) si informatia pe care BEM'ul o comunica pe site este cel putin "saraca" in continut ( http://www.bem.md/reports/5 ).

    Insa aceasta nu schimba faptul ca, oricare ar fi pretul actiunilor, statul, participand la emisie ar fi limitat sau evitat diluarea sa in capitalul bancii.

    Mersi pentru articol.

    RăspundețiȘtergere