facebook

joi, 1 martie 2012

Identitati si nationalitati

Zilele astea m-am prins asupra faptului că atunci când mă gândesc la grupurile din care este compusă societatea noastră, unul din criteriile care apare numaidecât este etnia: ruși, ucraineni, găgăuzi... Și din păcate aceasta ne caracterizează pe toți. Și ne încurcă să ne simțim uniți și împreună. Când vorbim, noi spunem că suntem români sau ruși sau ucraineni, și uităm aceea ce ne unește.

De azi înainte eu voi folosi sintagma Moldovean. Moldovean de naționalitate română. Moldovean de naționalitate rusă. Moldovean de naționalitate găgăuză. Moldovean de naționalitate ucraineană, moldovean de naționalitate bulgară. Despre Igor Dodon, dacă tot insistă așa mult, voi zice că e moldovean de naționalitate moldovenească.

Cât este de simplu și cât este de normal să spunem și să gândim anume așa. Mă uit la exemplu Statelor Unite ale Americii - o țară de emigranți, unde chiar nu a existat o identitate inițială. Și uitați-vă cum au reușit să facă un obiect de mândrie din faptul de a fi cetețean SUA. Indiferent de naționalitate.

Moldoveni, să aveți o primăvară frumoasă. Indiferent  de naționalitatea voastră.


8 comentarii:

  1. nationalitatea si cetatenia au devenit sinonime in sistemul european - in acest caz, moldovean este nationalitatea:-)

    intr-o alta ordine de idei, apartenenta etnica e de asemenea o chestiune interesanta - etnii pure in zona noastra nu exista, iar autodefinirea etnica se face din convingere, din educatie, nu din precizie genealogica (si aici europenii, amestecati si ei slava domnului, au formulat regula corect)

    problema in cazul Moldovei e dubla: sa convingi pe minoritari sa adopte stilul european-american de autodefinire dupa cetatenie si locul de trai: moldoveni. Si 2 - sa faci acelasi lucru cu cei care se autoidentifica drept romani. , din grupul etnic dominant, majoritatea deja se autoidentifica drept moldoveni (familiile parintilor si buneilor mei: din sud de la Reni si alta, venita din Moldova de peste Prut, se autoidentifica drept moldoveni fara sa bage in cap toata povestea cu normele europene)

    RăspundețiȘtergere
  2. to prove my point: vezi cum se identifica locuitorii Bucovinei si a Hotinului. Est 60% romani vs 40% moldoveni. Bucurestiul investeste mai mult in programe culturale, burse etc decat Chisinaul:-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mai avut discuții privind termenul care ar trebui să fie utilizat: naționalitate sau etnie. Etnie îmi pare prea școlăricesc ca să fie folosit pe larg - bunica mea știe și utilizează termenul naționalitate, dar nu și etnie.

    Până la urmă, importantă este utilizarea primului cuvânt - moldovean, restul cred că pot fi alese la discreția fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun articol de nota 10 cu +/ Bravo Natan. Acest articol ar trebui de preluat si la nivel oficial/ EU sint Moldovean de natonalitate Roman

    RăspundețiȘtergere
  5. ce prostie ! sa-i imparti asa pe oameni ...

    RăspundețiȘtergere
  6. păi, în cazul dat, cu ce ne diferențiem de sovietici sau maldaffenii de pe la noi, dacă inventăm entități false doar pentru o iluzorie "împăcare"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Este țara, sunt etniile. Care-i entitatea falsă?

    RăspundețiȘtergere