facebook

marți, 26 mai 2009

Bancile si criza

În așteptarea unor discuții mai aprinse privind situația băncilor de la noi după articolul precedent, mai dau două referințe.

Una dintre ele este știrea despre clasamentul eficienței bancare, elaborat de Agenția noastră, și despre schimbările semnificative care s-au petrecut acolo. Știrea o puteți găsi aici.

Clasamentul propriu-zis al eficienței bancare în trimestrul I îl găsiți aici.

Acest clasament este făcut în baza a cinci indicatori a activității băncilor, este absolut obiectiv și, mai important, relevant. Pentru a te edifica dintr-o singură privire, care e situația relativă a unei bănci, acest clasament e foarte bun. Sigur, el nu ține cont de informațiile „interne”, fiind bazat doar pe rapoartele publice.

Apropo, pe pagina Agenției mai puteți găsi o mulțime de informații interesante și utile.

5 comentarii:

  1. salutari,
    e chiar straniu ca asupra unei singure!! banci planeaza nori atat de negri incat se discuta despre faliment. la o prima impresie ai spune ca acest caz izolat este rezultatul unui climat bancar foarte sanatos dar desi nu prea am legatura cu economia din RM tind sa cred ca nu este chiar asa. care este oare plaja potentialilor clienti pt creditare? oricine stie ca decat sa ai 10 clienti care iti aduc un profit de 100un mai bine ai 100 clienti cu un profit de 10un, astfel incat un credit devenit (impotriva asteptarilor) neperformant va fi echilibrat de un altul (poate la fel de impotriva asteptarilor) extraperformant. mirama-si daca cei care aplica pentru credite de la banci sa nu fie de pe aceeasi lista care astazi apeleaza la o banca iar maine la alta, astfel incat sunt aceleasi persoane cu aceleasi afaceri iar fara o eventuala diversificare exista riscul (iar in RM a devenit o certitudine, de altfel si in Romania este aproape la fel) crearii unei disproportii majore intre felurite ramuri ale economiei. Interesant care este oare partea procentuala a creditelor in agricultura (de departe activitatea cu cel mai mare potential)? in schimb boom-ul este in constructii? de ce? pt ca asa este in toata lumea astfel incat si la noi tb sa fie la fel insa se uita un lucru esential - economiile europene sunt unele sanatoase iar imobiliarele au ajuns sa creasca abea dupa ce in celelate ramuri s-a performat. necunoscatorii tot timpul vor incerca sa arda etape iar in RM e plin de astfel de "tovarashi"

    RăspundețiȘtergere
  2. Natan, nu cumva tu vrei sa spui ca dupa clasamentul tau al eficentei bancare situatia Investprivatbank-ului era evidenta? : )

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Natan, multumesc pentru stiri si pentru bolg si pentru evm.md In special imi place ca nouatatile sunt si in engleza- e super!
    Un mic request- iata stirea asta despre clasamentul eficientei bancare, daca-i faci click ea apare in romana, cum s-o gasesc in Eng? Nu se vede nici data cind a fost publicata?

    Merci mult,
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  4. Gicu, vreau să spun doar că clasamentul indică aceea că banca IPB se află pe penultimul loc din toate băncile după performanța sa generală. ☺

    Irina, merci pentru apreciere. De obicei, traducem doar știrile curente, pe care le difuzăm zilnic. Materialele analitice mari (trimestriale, anuale) sunt distribuite agențiilor de știri, și deja ele difuzează mai departe aceste analize, inclusiv în engleză.

    RăspundețiȘtergere
  5. EVM - the best !!!

    Credetzi-mă pe cuvânt. Am băut pivă cu directorul. Mujîk tare putiovîi :)

    RăspundețiȘtergere