facebook

duminică, 22 februarie 2009

Cursul leului si rezervele valutare

Rezervele valutare oficiale ale Moldovei au scăzut de la începutul anului cu 13,4 la sută. Mi-a părut destul de îngrijorător, și am hotărât să văd în detalii ce se petrece.

În primul rând, m-am uitiat pe evoluția rezervelor noastre valutare. Ele au crescut până în septembrie, atingând cifra-record de 1 804 milioane USD. După această dată, valoarea rezervelor a început să scadă (cu o mică excepție, în decembrie 2008, când ea a mai crescut cu 74 milioane UDS). Destul de ușor, putem să depistăm și factorul principal care influențează modificarea rezervelor: transferurile de peste hotare. În diagrama de mai jos, puteți vedea evoluția ambilor indicatori în timp.


Din diagramă, putem observa legătura destul de strânsă între remitențe (transferurile de peste hotare) și volumul rezervelor valutare. Sigur, asupra lor influențează și mulți alți factori (elementar, aceleași exporturi și importuri, ), însă deja de câțiva ani remitențele sunt „al treilea picior”, pe care se sprijină economia noastră. Anume de aceasta suntem în mod deosebit sensibili la valoarea lor.

În luna iulie, volumul remitențelor a atins valoarea-record de 180,8 milioane dolari (într-o lună!). În luna septembrie rezervele valutare și-au atins și ele valoarea maximă, după care au început să scadă. Doar în luna decembrie, când înainte de sărbători volumul transferurilor a înregistrat o creștere, rezervele de asemenea au crescut.

Din păcate, pentru anul 2009 încă nu este publică statistica privind transferurile de peste hotare, însă cred că volumul lor a continuat să scadă.  Aceasta este una dintre cauzele care au dus la intervențiile masive ale BNM pe piață și, respectiv, la diminuarea rezervelor valutare. Numai în ianuarie, ele au scăzut cu 168 milioane dolari. Este o sumă impresionantă, dar nu trebuie să uităm, că astfel de diminuări a rezervelor au mai avut loc, de exemplu în octombrie (170,2 mil. USD).

În octombrie la noi prima dată s-a resimțit „suflul” crizei - deși în realitate cu probleme s-au confruntat doar băncile comerciale, și au început doar să se confrunte agenții economici. Însă cred că foarte mulți investitori străini și-au retras atunci banii din sistemul nostru bancar, la fel ca și mulți concetățeni ai noștri. Ca urmare, s-a înregistrat o ieșire masivă a valutei din sistem, și a fost nevoie de intervenția BNM.

În ianuarie situația este puțin diferită. Criza într-adevăr ajunge la noi, și începe să fie resimțită tot mai mult (acum încă o simt doar antreprenorii, care văd diminuarea cifrelor de afaceri și a profiturilor, și mă întreb peste cât timp ei vor înceta să se mai rușineze și vor începe să dea oamenii afară de la lucru). Însă pe lângă așteptările pesimiste, mai sunt doi factori - toți vedem ce s-a întâmplat în țările vecine, și la noi vin alegerile. Nici unul dintre acești factori nu duce la creșterea încrederii în leul moldovenesc, și crește tot mai mult presiunea pentru procurarea valutelor. Nu știu dacă ați observat, dar de vre-o lună e foarte dificil de cumpărat dolari sau euro în casele de schimb valutar...

Revenind la rezervele valutare, am verificat în Politica monetară și valutară a Moldovei pentru anul 2009, care sunt normele de utilizare a rezervelor valutare. În conformitate cu acest document, Banca Națională urmează să mențină nivelul rezervelor valutare suficient pentru a acoperi trei luni de importuri. Nu am găsit informația pentru ultimele trei luni ale anulu 2008, dar în trimestrul III volumul importurilor de bunuri și servicii în țară a constituit 1560 milioane USD. Se primește că rezerva noastră valutară deja este la limita nivelului prevăzut (ultima informație publică - 1448 milioane USD).

Înțeleg în ce situație complicată se află acum Banca Națională. În condiții normale, dacă nu ar fi criza și așteptările de prăbușire a leului, ar fi fost normal ca Banca să lase leul să se deprecieze treptat, până va atinge un nou punct de echilibru, cu intervenții minimale, care ar urmări doar să nu admită fluctuații bruște ale cursului. Însă acum orice depreciere a leului va fi interpretată ca o slăbiciune a lui, și imediat va crea panică care va duce la devalorizarea lui și mai rapidă. În afară de aceasta, criza s-a suprapus cu campania electorală și alegerile, ceea ce în unele privințe e și mai rău ca criza. Pe de o parte, orice fluctuație valutară semnificativă va fi interpretată de actuala guvernare ca încercare de destabilizare a situației politice din țară înainte de alegeri, și în BNM ar putea să zboare capete. Pe de altă parte, dacă Banca continuă să mențină cursul leului, s-ar putea să intrăm în plină criză cu rezerva valutară secătuită, ceea ce va avea consecințe dezastruoase pentru puterea de cumpărare a leului.

Văd că am scris foarte mult, și nu prea clar. Încerc să schițez niște concluzii:

  1. Remitențele se diminuează foarte repede. În câteva luni se vor stabiliza la o valoare minimă, după care Moldova va trebui să se descurce în problemele sale macroeconomice cu forțe proprii, fără acest ajutor gratuit.
  2. Moldova a intrat în criză într-o situație extrem de avantajoasă, cu mult mai bună ca a vecinilor. Datorită transferurilor de la concetățenii noștri de peste hotare, piața era saturată cu valută, rezervele Băncii Naționale crescând constant de-a lungul ultimilor câțiva ani.
  3. Datorită crizei, evoluției valutelor pe la vecini (în special în Ukraina) și a alegerilor care se apropie, există așteptări foarte pesimiste referitor la stabilitatea leului comparativ cu principalele valute.
  4. Banca Națională întreprinde toate măsurile posibile pentru a menține cursul leului (cu alte cuvinte, cumpără lei, oferta cărora este mare, și vinde valută, cererea căreia este mare). Ca urmare, rezervele valutare ale țării se diminuează rapid.
  5. În prezent, deja a fost atinsă limita minimă a rezervelor ce urmează a fi menținute de Banca Națională. Cel puțin teoretic, Banca ar trebui să se oprească.
  6. Nu știu de ce, am bănuiala că aceasta nu se va întâmpla. Fie că Parlamentul va revizui Politica monetară și valutară pentru acest an, fie că, ceea ce e și mai probabil, pur și simplu se vor închide ochii la încălcarea acestei politici, și Banca Națională va continua intervențiile active pe piața valutară.
  7. Oricum, situația este departe de a fi critică. Dacă piața valutară va păstra aceeași parametri ca în prezent, Banca Națională va putea menține situația sub control încă 9 luni. Iar în 9 luni se pot schimba multe (oricum, pentru leu etapa critică a crizei va fi depășită).
  8. Mult mai tare mă îngrijorează alegerile și aceea ce s-ar putea întâmplat în preajma lor. Fiindcă pe de o parte, actualii guvernanți sunt gata să meargă la orice, numai să arate bine pentru alegători, iar ce va fi pe urmă, sau vor vedea atunci, sau nu-i treaba lor. Iar pe de altă parte, unii dintre acei ce doresc să ajungă la putere, se conduc de principiul: cu cât mai rău, cu atât mai bine. De aceea, nu m-aș mira să avem cu două-trei săptămâni înainte de alegeri retrageri masive de valută din băncile noastre, în vederea destabilizării complete a situației.

Piețele monetare contemporane sunt o chestie foarte și foarte fragilă. Dacă cineva cu suficientă autoritate va spune că peste o săptămână leul o să cadă, el într-adevăr o să cadă. Fiindcă unei panici masive a populației, când toți se vor arunca să cumpere valută și să scape de lei, nu-i va putea rezista nici o Banca Națională, indiferent de rezervele sale valutare. Așa că haideți să nu tragem concluzii pripite, facem afirmații scandaloase și în general, să ne păstrăm calmul. Fiindcă în așa moment e mult mai bine să chibzuiești bine ce faci, decât să alergi disperat cu turma.

13 comentarii:

  1. Mersi mult de articol :)
    As usual, ramai sursa cea mai valoroasa (obiectiva) in acest vid informatzional :)
    Totushi apar cateva intrebari :

    "Dacă piața valutară va păstra aceeași parametri ca în prezent, Banca Națională va putea menține situația sub control încă 9 luni. Iar în 9 luni se pot schimba multe (oricum, pentru leu etapa critică a crizei va fi depășită)."

    1.care parametri - volumul remitentzelor, rezervele valutare BNM sau altceva ?
    2. de ce anume 9 luni ?
    3.care criza - de pe piata interna sau te referi la cea globala ?
    4.absolut de acord, in 9 luni se pot schimba multe (din prost in foarte prost), dar sa fie oare depashita etapa critica ?

    Recent am vorbit cu un cunoscut intors din focarul evenimentelor - in Moscova mai mult de 300 de euro, in constructzii, nu vezi ("vorba goala!",ar spune lumea,de unde asha info?). Insotzitorii de tren ne bucura cu tot felul de noi povestiri macabre, preluate de la concetatzenii noshtri de acolo. Lumea vorbeshte de ghetouri basarabene ce se formeaza la marginea Moscovei, din cei care au pierdut locurile de munca(sper ca sunt doar zvonuri nefondate). De moldovenii din Spania, incadratzi in constructzii, nici nu mai pomenesc ("В доме повешеного о веревке не говорят")

    Sper din toata inima sa fie doar 9 luni, dar..."hope for best expect worst", sa nu fie 9 ani...
    Cred ca ar trebui sa iau in calcul varianta trecerii activelor in ceva mai "material"
    Un coleg toamna trecuta a cumparat cateva mini-lingouri de aur intr-un magazin din capitala, la un pretz putzin peste $750 per uncie. Saptamana trecuta aurul a trecut nivelul de $1.000 per uncie. Doar de la inceputul anului, metalul a cashtigat in pretz 11% (!!!) shi asta in contextul unei deprecieri generale a instrumentelor financiare.

    Fug "sa tokesc" lantzishoarele shi cerceii sotziei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Larry

    Dacă pentru a menține cursul, va fi nevoie de același volum de intervenții a Băncii Naționale, atunci rezervele ei vor mai fi suficiente pentru 9 luni. Asta și am avut în vedere când vorbeam de 9 luni.

    Acum, de ce am zis că faza critică va fi depășită în nouă luni. La moment, nouă ne pare că căderea leului va fi cea mai urâtă urmare a crizei. Dar foarte repede, când vor începe problemele în economia reală, vor scădea salariile și vor începe disponibilizările masive, atunci cursul leului va fi ultima ce va mai interesa oamenii. În afară de asta, se va diminua și masa monetară, și disponibilitățile existene la populație, ca urmare și importurile, și posibilitățile de a procura valută. Atunci presiunile asupra cursului leului vor fi mai mici, și nu trebuie de uitat că principalele valute din lume tot vor fi afectate de criză.

    Referitor la așteptările optimiste și pesimiste privind criza. Optimiștii urmează să asculte știrile oficiale de la noi. Pesimiștii trebuie să citească aceasta: http://www.segodnia.ru/index.php?pgid=2&partid=45&newsid=7526

    RăspundețiȘtergere
  3. E un analiza buna, argumentata. Nu ca altele aduse in graba de expertii de la noi, are cad ca trasnetul din pod, aiureli nu alta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi mult pentru precizari shi link :)

    Referitor la sursa care ai recomandat-o - tipul are o imaginatzie extraordinar de bogata (bolnava?). In orice caz, articolul merita toata atentzia :)

    Un video extrem de haios despre "Armagheddon-ul subprime" in SUA - http://vimeo.com/3261363

    O alta parere asupra temei tratate(sursa:Зеркало недели)

    Последнее время многие эксперты прогнозируют или же вообще констатируют крах доллара как мировой валюты, а лидеры разных стран все настойчивее призывают реформировать мировую валютную систему. Наиболее же радикальные аналитики предвещают скорый дефолт США. Насколько такие прогнозы соотносятся с реальностью? Чтобы понять, может ли это произойти и в какой форме, необходимо совершить небольшой экскурс в историю международных финансов.

    Игра в «царя горы»

    В начале XX века мировой валютой был британский фунт стерлингов, серебряное, а затем и золотое содержание которого оставалось неизменным с 1561 по 1931(!) год.

    В 1913 году в США была создана Федеральная резервная система, и с этого момента пошел отсчет времени в проекте «Доллар как мировая валюта». В 1914 году началась Первая мировая война, и следующие тридцать лет шло позиционное оттеснение английского фунта. Причем финансовое могущество Британской империи во время двух мировых войн подрывалось не только ее военными расходами и потерями. Сильнее всего по Лондону било расстройство всей мировой торговли, которую он обеспечивал кредитом, фрахтом и страховыми гарантиями.

    Решающий удар, который навсегда сбросил фунт с мирового трона, Америка нанесла в 1944—1945 годах. В 1944 году в американском городке Бреттон-Вудс были подписаны международные соглашения о послевоенном мировом финансовом порядке. Предложения лорда Кейнса о введении коллективной валюты или хотя бы о закреплении статуса мировых валют одновременно за долларом и за фунтом были отклонены. За основу был принят проект Гарри Уайта из министерства финансов США, который и получил впоследствии название «Бреттон-Вудская система».

    Эта система официально провозгласила доллар единственной валютой, конвертируемой в золото, причем только по требованию центральных банков других стран. Было зафиксировано золотое содержание доллара, а также паритетные курсы остальных валют к доллару. На страны — участницы соглашения возлагалась обязанность поддерживать эти курсы за счет валютных интервенций.

    Если курс валюты какой-либо из стран падал ниже паритета, центральный банк этой страны должен был для его восстановления выбрасывать на рынок свои долларовые резервы. Пополнить же их можно было либо за счет продажи золота, либо за счет получения кредитов МВФ, который был тоже создан Бреттон-вудскими соглашениями. А когда это было невозможно, страна проводила официальную девальвацию. Но если курс поднимался выше установленного паритета с долларом, страна должна была активно скупать доллары и увеличивать свои долларовые резервы. При такой асимметрии США получали официальную привилегию оплачивать свой импорт своими же национальными деньгами.

    Кстати, Великобритания ратифицировала Бреттон-вудские соглашения лишь под большим нажимом. В конце августа 1945 года, когда капитуляция императорской Японии стала неизбежной, США внезапно прекратили жизненно важные для Великобритании поставки по ленд-лизу сырья и продовольствия. Последовал целый год очень жестких переговоров, на которых англичан представлял все тот же Джон Мейнард Кейнс. Им пришлось признать доллар главной мировой валютой и пойти еще на целый ряд уступок по торговым вопросам. Взамен США предоставили Лондону льготный (на 50 лет под 2%) кредит в 4,4 млрд. долл. и возобновили поставки.

    Эти переговоры и их унизительный для Британской империи результат окончательно сломили лорда Кейнса, и он умер весной 1946 года. Полученных же денег хватило только до конца 1947 года, но тут подоспела реализация плана Маршалла, в рамках которого Великобритания получила 40% всей выделявшейся Европе американской помощи.

    В первые послевоенные годы весь мир испытывал острый дефицит долларов, и основным каналом их впрыскивания в международный оборот был план Маршалла. С 1950 года положительное сальдо платежного баланса США сменилось умеренным отрицательным, что позволило постепенно удовлетворить международный спрос на доллары, а с 1958-го наступила эра крупных дефицитов американского платежного баланса, которая длится до сих пор. Схема была совершенно гениальной и напоминала вечный двигатель или, скорее, саморасширяющуюся вселенную.

    Нарастающий дефицит платежного баланса приводил к росту долларовой массы за пределами США, значительная часть которой тут же направлялась на покупку облигаций американского казначейства, т.е. на финансирование растущего дефицита американского же бюджета. А процентные выплаты по этим заимствованиям опять увеличивали дефицит платежного баланса и выброс долларов в мировую экономику.

    Естественно, другим странам это не нравилось, и, несмотря на внушения американской стороны, они стремились обменять доллары на золото. За период с 1958-го по 1971 год американский золотой запас уменьшился более чем вдвое — с 23,1 до 10,5 млрд. долл. Правда, долларовые резервы остального мира выросли на сумму в несколько раз большую.

    Все кончилось тем, чем и должно было когда-то закончиться. 15 августа 1971 года президент Никсон объявил, что Соединенные Штаты на неопределенный срок (т.е. навсегда) прекращают обмен долларовых резервов других стран на золото. Но дело уже было сделано: доллар стал наиболее распространенной и ликвидной денежной единицей в мире, а сам этот мир оказался заложником своих долларовых активов и резервов.

    В результате этой гениальной операции весь золотой запас США (примерно 9,5 тыс. тонн золота) в одно мгновение превратился из пассива в актив. При этом США и далее могли финансировать растущий дефицит платежного баланса за счет дополнительной эмиссии своих национальных денег, уже не имеющих даже задекларированного золотого обеспечения. Одна часть этих денег сразу же возвращалась в Госказначейство через размещение облигаций, а другая часть шла на обеспечение растущей мировой экономики надежным средством платежа и сбережения.

    Наивно было бы думать, что американцы не предполагали такого сценария, когда навязывали миру Бреттон-вудские соглашения, и что к отказу от золотовалютного стандарта их вынудил естественный ход экономической истории.

    Отмена обмена долларов на золото автоматически похоронила всю систему фиксированных валютных курсов, и на валютных рынках началась жуткая неразбериха. В 1973 году валютный кризис был усилен кризисом энергетическим (арабским нефтяным эмбарго в связи с войной на Ближнем Востоке). Но доллару этот кризис пошел только на пользу, поскольку взлет цен на нефть соответственно значительно повысил спрос на американские деньги как валюту международных расчетов.

    Иллюзия краха доллара

    Из вышесказанного следует, что некая международная валютная система, основанная на формальных договоренностях между странами, существовала с 1944-го по 1971 год, а потом была в одностороннем порядке отменена США. А поскольку системы не стало, то реально нечего и реформировать, как призывает Николя Саркози и некоторые другие мировые лидеры. С тех пор есть игры спекулянтов и центробанков на валютных рынках, а валютной системы, основанной на договорах, нет, и МВФ здесь уже ничего не регулирует. Мировая экономика и финансы вращаются вокруг доллара, как Солнечная система вокруг Солнца, а сила гравитации определяется размером экономики США и их государственного долга.

    И призывы к реформе выглядят так же, как призывы, например, с Земли о коррекции орбит и силы притяжения Солнца. Солнцу такие реформы не нужны, а Венере, Марсу и другим планетам — не по силам. Соответственно, прогнозы о переходе к многополюсной валютной системе столь же реалистичны, как прогнозы о возникновении некоей полицентричности в Солнечной системе. Хотя на самом деле перестройка мировых финансов идет полным ходом, но только кризис является не причиной, а формой и механизмом этой перестройки. Просто ее даже с G7 не согласовывали, не то что с G8 или тем паче с G20.

    Нельзя не сказать пару слов об утопичности прожектов создания новых региональных мировых валют (российского рубля и динара стран Персидского залива) с нефтяным обеспечением. Секрет успешности мировой валюты кроется отнюдь не в обеспечении, а в наличии мощной банковской системы (с центробанком включительно), способной обеспечить другие страны кредитом и работающим платежным средством за счет агрессивной кредитно-эмиссионной политики. Например, в точном соответствии со статусом доллара как мировой валюты ФРС сейчас для борьбы с кризисом активно предоставляет центробанкам других стран многомиллиардные долларовые свопы. А кого готова была прокредитовать Россия? Только Исландию — маленькую страну гейзеров и обанкротившихся офшорных банков, в которых зависли миллиарды российских олигархов.

    Что же касается наступившего или наступающего «краха» доллара как мировой валюты, то его нет и пока не предвидится, о чем говорит динамика валютных курсов последних четырех месяцев. А самое главное, в принципе отсутствует альтернативный проект, не то чтобы превосходящий, но даже сравнимый по мощи и изощренности. Евро — не конкурент уже в силу консенсусного механизма принятия решений в ЕС.

    Многие, наверное, до сих пор не могут поверить в реальность парадокса — как может пользоваться повышенным спросом валюта и долговые обязательства страны:

    — у которой самый большой долг в мире, и этот долг буквально за пару месяцев удвоился (после того как государство взяло на себя обязательства ипотечных монстров Фанни Мэй и Фредди Мак);

    — где самые низкие в мире процентные ставки (не считая Японии);

    — чьи рейтинговые агентства ввели в заблуждение даже многоопытную Европу, приравняв деривативы, обеспеченные ипотечным мусором, по надежности чуть ли не к облигациям Госказначейства США;

    — где на грани банкротства оказываются крупнейшие в мире страховая компания, ипотечные агентства, инвестбанки, банки и автомобильные производители, и где на их спасение тратятся сотни миллиардов долларов;

    — где происходит самое масштабное и стремительное расширение денежной базы.

    Но все же бегут в доллар и облигации Госказначейства США, это такая же неоспоримая реальность, как и восход и заход Солнца. Только теперь к схеме «саморасширяющейся вселенной» добавилась схема «черной дыры». Ведь именно кризис, заставивший падать цены всех активов (за исключением американских гособлигаций), и позволяет Америке финансировать свои увеличивающиеся долги, идущие на попытки остановить этот самый кризис. А суть происходящего проста: Америка получает дивиденды от статуса доллара как мировой валюты. Весь мир теперь платит за пользование ею.

    Фантом дефолта

    Дефолт — это отказ от выполнения определенных финансовых обязательств. Может ли случиться американский дефолт? Как бы — да, но как бы и нет. С одной стороны, предпосылкой к нему называют растущий с фантастической скоростью госдолг США, и рано или поздно весь мир разорится, его финансируя. И вообще-то прецедент американского дефолта уже был, а именно — в … 1971 году, поскольку тогда американцы отказались обменивать свое золото на доллары, являвшиеся долговыми расписками на это золото. Однако дефолт имел весьма изящную форму и не принес каких-либо катастрофических последствий для мировой экономики, за исключением некоторого периода безумной волатильности валютных курсов.

    Предполагаемый же некоторыми авторами «классический» дефолт, во-первых, будет все же иметь для США негативные юридические последствия, а во-вторых, аннулирует самую главную и фундаментальную категорию мира финансов и хозяйственного права — категорию долга. Таким образом, есть два серьезных противопоказания, а с другой стороны, есть очевидная возможность, которая позволит избежать дефолта. Ведь долги создавались в долларах, а США обладают машиной по их производству — Федеральной резервной системой...

    Когда уже весь мир разорится, финансируя долги США, то все равно найдутся деньги на спасение JPMorgan и Goldman Sachs. Если китайские коммунисты, арабские шейхи, кремлевские держатели стабфонда, японские, корейские и тайваньские трудоголики передумают или, скорее, уже физически не смогут выкупать весь объем нового размещения облигаций Госказначейства США, недостающие суммы будут покрываться за счет мегаэмиссии. Ведь Госказначейство США не брало на себя никаких формально-юридических обязательств в части сохранения покупательной способности доллара или же его курсового соотношения с другими валютами в момент создания долгов и в момент их погашения. Такую операцию можно осуществить только один раз в истории (впрочем, как и вышеупомянутый «золотой» дефолт), но можно, поскольку этому мир ничего не может противопоставить.

    Правда, для этого все же нужен правдоподобный и уважительный предлог, так сказать, «смягчающие обстоятельства». Но они-то как раз и множатся с каждым днем: нарастающий ком банкротств финансовых институтов, а скоро — и крупнейших корпораций вроде General Motors, паралич кредитования реального сектора, международной торговли, конечных потребителей, а также кредитования банками друг друга. Причем процесс только начался: на очереди обвал деривативов, обеспеченных уже не саб-прайм, а прайм-ипотекой, ипотекой по коммерческой недвижимости, деривативов, обеспеченных автокредитами и долгами по кредитным карточкам.

    Следствием поломки кредитного мультипликатора и паралича кредитных рынков является экономическая депрессия, которую по глубине уже неоднократно приравняли к Великой депрессии. Остановить же Величайшую депрессию можно только величайшей эмиссией, ну а заодно и долги раздать. Конечно же, величайшая эмиссия не может не иметь последствий, но это будет позже, на следующем этапе развертывания кризиса, и там тоже будет не менее изящное, креативное, а главное, прибыльное решение, нежели Бреттон-вудская система и отказ от нее.

    Другим оправдывающим мегаэмиссию обстоятельством может быть только война, если таковая случится в ближайшее время. Чем больше центрифуг по обогащению урана вводит в строй Иран и чем стремительнее дешевеет нефть, тем этот сценарий становится вероятнее. Кстати, некоторые исследователи настаивают на том, что Новый курс и программа общественных работ президента Франклина Делано Рузвельта в 30-е годы спасли миллионы американцев от голода и нищенства, а страну — от массовых беспорядков, но саму депрессию не остановили, а лишь смягчили. Конец депрессии же пришел только с началом Второй мировой войны. Но это уже отдельная история…

    RăspundețiȘtergere
  5. cam la concluzie similara am ajuns si eu, ceva mai inainte. Este interesant de uitat si la cursul MLD fata de Rezervele valutare.

    Aberatii despre defaultul SUA am auzit multe. Dupa previziunile unor profeti, in SUA deja trebuia sa fie armagidon, si in Feb deja trebuia sa avem AMERO la putere.

    RăspundețiȘtergere
  6. apropo desrep VIMEO ... acontine cateva gafe maricele, in expremiarea lor. Popular video, l-am primit deja de lacativa colegi. Ai observat ca explica la inceput ce inseamna Liberare/leverage, dar asa si nu mai ajung sa arate unde el apare in toata criza financiara :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Quantum, vad ca eshti "patzan de-al nostru", asha ca uite inca un link - http://www.youtube.com/watch?v=SwRFoxgEcHc&feature=related

    Te rog sa-tzi faci timp liber, sa-l urmareshti, merita fiecare secunda. M-am pishat pe mine de ras !

    Natan, sper ca shi tu sa impartzi aceasta bucurie cu noi :)

    Keep in touch...

    RăspundețiȘtergere
  8. Quantum View, de ce zici ca ai ajuns la o concluzie similara "ceva mai inainte"?

    Pe blogul tau niste ras[punri succinte la tema apar de 23 februarie, iar Natan a scris articolul pe 22 februarie...

    RăspundețiȘtergere
  9. Bai,Anonim, tu shi ai kef de cearta ?
    Am venit la om in vizita pe blog shi incepem sa ne tragem de shireturi. Tu ai legaturi cu cosmosu',prietene !

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim, ai dreptate :) si cer scuze de inexactate. Raspunsul mei (corect succint, dupa cum si am spus in comentariu) a aparut cu 2 ore mai tarziu decat a lui Natan. Adica am scris in mod ||.

    Interesant ca deja au scris si altii despre MLD si caderea lui, si cam tot la aceasi concluzie au ajuns, si cam tot acealeasi date si metode au utilizat. Asa ca, ramane sa vedem.

    Larry, da, misto link, thanks. vazusem si alte scente de ale lor. Sunt buni :) si spun lucrurile "pe bune"

    RăspundețiȘtergere
  11. Rushii deja vin cu tot felul de solutzii trasnite cu scopul de a renuntza la tot genu' de "inconveniente" de tipul cursului valutar sau dificitului de lichiditate
    Cea mai proaspata de la "parintele" pietzei protobursiere ruseshti, back to business din taigaua in care s-a refugiat inca in anii '90, impreuna cu familia :)
    Ciuvaku' creshtea kapre pe acolo, daca nu ma inshel

    http://www.artc-alisa.ru/

    RăspundețiȘtergere
  12. Doar acum am găsit această analiză. Deşi o bună parte din analiză şi concluzii sunt similare cu ale mele (voi avea tupeul să presupun că ai citit cele patru analize scrise de mine la acest subiect), cred că supraestimezi unele riscuri, şi subestimeză unele oportunităţi.

    Prima: ai greşit când la calcularea raportul rezerve/luni de importuri ai utilizat datele privind importul pe Trimestrul III. Astfel nu ai luat în consideraţie că scăderea remitenţelor, ISD şi a exporturilor vor duce la scăderea importurilor (iar scăderea investiţiilor de consum -- imobil şi automobile -- a accentuat această tendinţă şi mai mult).

    Doi: rezervele potenţiale ale BNM includ şi potenţiale injecţii din partea FMI, deci BNM poate supravieţui mult peste 9 luni.

    Trei: BNM totuşi s-a arătat suficient de independent şi a lăsat leul să se deprecieze uşor înainte de alegeri. Evident, aici ne ciocnim de problema definirii termenilor: ce înseamnă prăbuşire şi ce înseamnă depreciere competitivă controlată.

    Mă întreb dacă ai făcut corect refuzând să apari la ProTV... Nu ştiu. N-a văzut emisiunea, aşa că nu pot spune cum ai fi influenţat impactul emisiunii asupra încrederea (sau neîncrederii) populaţiei în leu. Dar la sigur e plăcut să vezi că n-ai profitat de situaţie şi ai luat în consideraţie posibile consecinţe ale emisiunei. Pe de altă parte, pentru fiecare Garştea se găsesc doi insert_most_hysterical_economist_here. Bafta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna tuturor

    Merci pentru link-uri utile, m-am distrat.

    E adevărat, în zilele celea au apărut cel puțin vre-o patru analize independente privind situația leului și piața valutară. Chiar nu cred că este loc de întrecere - cine primul, pe mine personal m-a bucurat așa multitudine de opinii independente.

    Alexandru, tupeul tău este îndreptățit pe jumătate, am citit două din articolele tale. Promit să le citesc și pe restul. Ai dreptate, importurile se diminuează (trimestrul 4 2008 - cu cca. 8 la sută față de trimestru #, iar dacă să luăm luna ianuarie 2009 ca reper, atunci trim. 1 2009 va fi cu peste 50 în minus față de trimestrul precedent. Însă, desigur, luna ianuarie nu poate fi luată ca reper, atunci activitățile economice sunt tradițional reduse). Așteptăm statistica pe februarie

    RăspundețiȘtergere