facebook

duminică, 23 noiembrie 2008

Perucile si moralitatea

Uneori, dacă să răscolești niște lucruri obișnuite, găsești chestii de care nici nu ai bănui...

Știți moda la peruci, răspândită în Europa în secolele XVII - XVIII ? De obicei, modele vestimentale au și o rațiune practică. V-ați gândit care ar fi fost necesitatea lor?

La doi ani după întoarcerea primei expediții a lui Columb, în Europa a izbucnit prima epidemie de sifilis - mica răzbunare a indienilor americani pentru epidemiile de vărsat de vânt și variolă, care au decimat regiuni întregi din Lumea Nouă. În scurt timp, sifilisul s-a extins în cea mai mare parte a Europei - și cred că extinderea sa a avut un impact asupra moravurilor mult mai mare decât toate doctrinele morale și creștine despre monogamie și fidelitate, luate împreună. De altfel, în perioada sa inițială, boala era mult mai agresivă și cu un nivel de mortalitate mult mai mare, ca acea cunoscută în prezent (așa se întâmplă totdeauna când o populație se ciocnește cu o boală nouă). 

Una dintre cele mai vizibile efecte ale acestei boli era pierderea ireversibilă a pilozității naturale (pe a nostru, a părului) de pe cap. Dacă alte urmări a acestei boli puteau și să nu fie atât de vizibile, acesta era la suprafață. Datorită răspândirii foarte largi a plăgii, aceste stigmate puteu fi văzute oriunde, inclusiv la curțile regale.

În timpul domniei Regelui-Soare la curtea regală franceză a fost introdusă moda la peruci, care avea anume acest scop utilitar - de a ascunde petele de pleș de pe cap. Moda s-a răspândit repede în mai multe țări europene, afectate de acest flagel. Doar în unele cazuri, moda aceasta nu avea o legătură cu boala (asta numai în Rusia putea să fie adusă așa o modă prin ukazul țarului). Când boala a mai pierdut din intensitate și a devenit mai puțin răspândită, moda a dispărut de la sine.

Când o să mai am dispoziție rea, voi povesti de unde s-a luat moda franceză la pălării cu boruri largi (țineți minte mușchetarii?). Dar asta când voi avea dispoziție foarte rea...

4 comentarii:

  1. Decât să ai dispoziţie foarte rea, mai bine să nu ştu de unde vin "borurile largi":).
    Dorina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu știu dacă scăpați... tot o să am vre-o dată dispoziție rea... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu propun sa impaci si capra si varza, fara vreo aluzi, Doamne fereste, si sa descoperi taina palariilor. Numai nu ne spune ca дeло в шляпе:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pur și simplu istoria elegantelor pălării cu boruri larg este și mai scârboasă ca istoria perucilor... dispoziția rea îmi trebuie mie să scriu asta, nu e vre-o răzbunare...

    RăspundețiȘtergere